Սնունդը և առողջությունը
20 հետաքրքիր փաստ կարմիր ձկնկիթի մասին. 1in.am
gogetnews.info-ն ներկայացնում է 20 հետաքրքիր փաստ կարմիր ձկնկիթի մասին:
1. Այն թափել են ձկան փորոտիքի հետ
Դեռ 100 տարի առաջ Կամչատկայի, Սախալինի և Կուրիլյան արշիպելագի որոշ ժողովուրդներ կարմիր ձկնկիթը թափել են ձկան փորոտիքի հետ, քանի որ այն արագ է փչացել՝ հանգեցնելով թունավորումների: Այն մշակել սկսել են միայն XIX դարի վերջին:
2. Փչեք, որ իմանաք որակի մասին
Կարմիր ձկնկիթի որակը կարելի է պարզել հեշտ միջոցով՝ չոր հարթ ափսեի մեջ պետք է ձկնկիթի մի քանի հատիկ դնել, հետո փչել դրանց վրա: Եթե հատիկները կպչեն ափսեին՝ ձկնկիթը լավը չէ, իսկ եթե ամբողջական առաջ գնան, լավն է:
3. Սնունդ երկարակեցության և լավ հիշողության համար
Գիտնականները պնդում են, որ շաբաթը գոնե մեկ անգամ կարմիր ձկնկիթ օգտագործող մարդիկ առանձնանում են լավ մտավոր ունակություններով նույնիսկ բավականին մեծ տարիքում, իսկ ապրում են միջինում 7-10 տարով ավելի երկար:
4. Պարունակում է օգտակար սպիտակուց
Կարմիր ձկնկիթը 30%-ով բաղկացած է բարձր որակի սպիտակուցից, որն օրգանիզմի կողմից հեշտ է յուրացվում, հենց այդ պատճառով այն խորհուրդ է տրվում օգտագործել թույլ և ծանր հիվանդ մարդկանց: Այն արագ վերականգնում է ուժերը և օգնում է քաշ հավաքել:
5. Չորացրել են, մինչև կռահել են աղ անել
Կարմիր ձկնկիթը եղել է հեռավոր Արևելքի ձկնորսների ամենաէժան սնունդներից մեկը: Նրանք այն պահելու համար չորացրել են:
6. Կարմիր ձկնկիթ՝ շալյապինական ձևով
Ֆյոդոր Շալյապինը շատ է սիրել ձկնկիթ և անհրաժեշտ է համարել գրեթե ամեն օր օգտագործել՝ այն քսելով կարագի շերտով սպիտակ հացին:
7. Բարձր կալորիականությամբ, բայց դիետիկ սնունդ
Հետաքրքիր է, որ կարմիր ձկնկիթը դիետիկ ուտելիք է համարվում, քանի որ շատ օգտակար նյութեր է պարունակում, թեև 100 գրամում պարունակում է 250 կկալորիա:
8. Ժամանակակից ձկնկիթն ավելի շուտ համեղ է, քան` օգտակար
Սովորական խանութներում վաճառվող ժամանակակից ձկնկիթն ավելի շուտ համեղ է, քան օգտակար: Բանն այն է, որ այն պատրաստում են չափազանց շատ աղ օգտագործելով, երկար պահպանելու համր կոնսերվանտներ են ավելացնում:
9. Ձկնկիթները տարբեր են լինում
Գոյություն ունեն ձկնկիթի տեսակներ.
- Կետայի (ձկնկիթի հատիկները ամենախոշորն են՝ մինչև 9 մմ, դեղնա-նարնջագույն),
- Սապատաձկան (հատիկների չափը՝ 3-5 մմ, մուգ նարնջագույն),
- Ներկայի (չափը՝ 3-4 մմ, ունի շատ հագեցած կարմիր գույն),
- Կիժուչի (չափը՝ 3-4 մմ, կարմի գույնի),
- Չավիչայի (չափը՝ 2-3 մմ, կարմիր գույնի),
- Սիմայի (չափը՝ 2-3 մմ, մուգ կարմիր գույնի):
10. Եթե սնվեք ձկնկիթով
Կարմիր ձկնկիթը պարունակում է մարդուն անհրաժեշտ գործնականում բոլոր նյութերը: Միայն կարմիր ձկնկիթով սնվելու դեպքում բավարար կլիներ շաբաթական ընդամենը 200 գրամ ուտել:
11. Հայտնի աֆրոդիզիակ
Կարմիր ձկնկիթը բարձրացնում է սերոտոնինի (ուրախության հորմոն) մակարադակն արյան մեջ, ուժեղացնում է պոտենցիան և նպաստում է հղիության բարենպաստ սկզբին:
12. Ձկան բնակավայրի դերը
Ամենանուրբ համն ունի Սախալինում արտադրված կարմիր ձկնկիթը: Մասնագետները սա բացատրում են նրանով, որ ձուկը բռնվում է հենց աղի ջրում, ձկնկիթը չի հասցնում կոշտանալ:
13. Կարմիր ձկնկիթի որակը
Եթե կարմիր ձկնկիթը աղ է արվում ձուկը բռնելուց հետո 4 ժամվա ընթացքում և պարունակում է 5%-ից ոչ ավելի աղ, ապա դրան շնորհվում է 1-ին տեսակի: Ի դեպ, կարմիր ձկնկիթի բարձրագույն տեսակ գոյություն չունի:
14. Այն նույն Օլիվյեն
Լուսյեն Օլիվյեի պատրաստած ամենաառաջին աղցանը պարունակել է նաև կարմիր ձկնկիթ:
15. Խաների ուտելիք
1240թ. Բատու խանի պատմիչները գրառել են, որ խանի սեղանին կարմիր ձկնկիթ էր մատուցվում, որը նրան շատ էր դուր գալիս:
16. Վիճակագրություն
Համաշխարհային շուկայում տարեկան վաճառվում է մոտավորապես 1 մլն տոննա կարմիր ձկնկիթ:
17. Ով գոնե մեկ անգամ փորձել է
Առաջին անգամ կարմիր ձկնկիթ փորձած 10 մարդուց մեկին այն բոլորովին դուր չի եկել, 6-ը կգնի տոներին, իսկ 3-ը՝ ամեն հնարավորության դեպքում:
18. Որքան փոքր է, այնքան համեղ է
Կարմիր ձկնկիթը որքան մանր է, այնքան ավելի համեղ է, գույնն ավելի հագեցած է:
19. Փաթեթավորման գաղտնիքներ
Կարմիր ձկնկիթի ընտրության հարցում չսխալվելու համար ուշադրություն դարձրեք տարայի կափարիչի վրա նշված թվերին: Դրանք պետք է դեպի դուրս գրված լինեն, ոչ թե սեղմված: Պատրաստման ամսաթիվը պետք է լինի հուլիսյան կամ օգոստոսյան՝ սաղմոնի ձվադրման ժամանակը: Եթե այլ ամսաթվեր են նշված, ձկնկիթը կամ նախապես սառեցված է, կամ վերափաթեթավորված:
20. Խոլեսթերինի մասին
Կարմիր ձկնկիթը պարունակում է 300 մգ խոլեսթերին 100 գրամում, սակայն այդ խոլեսթերինն «օգտակար է»:
Կարդացեք նաև
Մարդիկ հաճախ պարզապես մոռանում են ջուր խմել, հատկապես դա բնորոշ է տարեցներին և երեխաներին: Սակայն ցանկացած տարիքում անհրաժեշտ է հիշել ջրի լրացուցիչ ծախսի մասին...
Մրգերը և հատապտուղները պարունակում են առողջության համար շատ կարևոր վիտամիններ, միկրոէլեմենտներ, բջջանք: Շաքար պարունակող որոշ մրգեր կարգավորում են արյան ճնշումը...
Ուտելու հոգեբանությունը կիրառական հոգեբանություն է, որն օգտագործվում է` հասկանալու մարդու սննդի ընտրության և ուտելու վարքագիծը...
Եթե Դուք ունեք սննդային ալերգիա, Ձեր իմուն համակարգը գերզգայուն է տվյալ սննդի նկատմամբ: Դրա պատճառը իմունոգլոբուլին E-ն է (IgE), որը բարձր քանակով հանդիպում է ալերգիա ունեցող մարդկանց մոտ...
Դժվարամարս կամ ոչ համատեղելի մթերքը չարաշահելու արդյունքում տոնական օրերին հաճախ արձանագրվում են սննդային թունավորումներ և մարսողական համակարգի տարբեր բնույթի խանգարումներ: Նմանատիպ խնդիրներից խուսափելու համար մասնագետները...
Միզապարկի քարերի առկայության ժամանակ սնունդը պետք է լինի հավասարակշռված, հարուստ վիտամիններով և հանքային աղերով, ուղղված նյութափոխանակության խանգարման կարգավորմանը...
Գինու օգտակար հատկությունները գաղտնիք չեն մարդկանց արդեն դարեր ի վեր: Սակայն, որպեսզի այն իրապես նպաստի առողջության պահպանմանը, անհրաժեշտ է ինքնագիտակցում և չափավորության զգացողություն...
Օրգանիզմի համար մեծ է ջրի դերը: Մարդն ավելի հեշտ դիմանում է քաղցին (մոտավորապես 30-45 օր), քան ջրի պակասին: Առանց ջրի օրգանիզմը չի կարող գոյատևել անգամ 5 օր, քանի որ ջուրը կյանքի հիմքն է և կազմում է օրգանիզմի 2/3-ը...
Քովիդ վարակը հաղթահարելու համար անհրաժեշտ է բարձրացնել օրգանիզմի դիմադրողականությունը: Դրան նպաստում է առողջ սնունդը: Բացի այդ, կան որոշ մթերքներ, որոնք ավելի` քան մյուսները, դրական ազդեցություն են ունենում...
Հղիների սննդի հետ բազում միֆեր են կապված: Երբեմն դրանք տարօրինակ արգելքներ են՝ կծու, սնկով կերակուրներ, մթերքների որոշակի գույներ և այլն...
Գիտնականներն ապացուցել են, որ շաքարը նպաստում է վաղաժամ ծերացմանը: Պրոֆեսոր Դեվիդ Հաննը համեմատել է շաքար շատ և քիչ օգտագործող մարդկանց դիմագծերը և սենսացիոն եզրակացության եկել: Գիտնականը նկատել է, որ նույն տարիքի...
Հավանաբար, շատերն են լսել առանձնացված սնուցման մասին, սակայն ըստ անվանման, այնքան էլ պարզ չէ, թե ի՞նչը` ինչի՞ց պետք է առանձնացնել, իսկ կարևորը՝ ինչո՞ւ: Առանձին սնուցման փիլիսոփայությունն այն է...
Ուտելը մարդու կյանքի կարևոր բաղադրիչներից է։ Պարզվում է, որ ոչ միայն սնննդի տեսակը, այլև այն ընդունելու ժամանակը ունի տարբեր ազդեցություններ մարդու ուղեղի վրա: Ապացուցված է, որ ուտելու անկանոն ժամերը նպաստում են...
Ամանորի սեղանն օրգանիզմի համար ծանր փորձություն է՝ սեղանին բազմաթիվ խոհարարական գլուխգործոցներ են հայտնվում, որոնց գայթակղությանը դիմանալը պարզապես անհնար է։ Սակայն բժիշկները խորհուրդ չեն տալիս...
ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
- Ժողովրդական դեղամիջոցներ
- Հղիություն. 4-րդ ամիս
- Հղիություն. 7-րդ ամիս
- Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
- «Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
- Հղիություն. 6-րդ ամիս
- Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
- Ամուսնական առաջին գիշերը
- Ընկերության մասին
- Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
- Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
- Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
- Դդում
- Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
- Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
- Սեռական գրգռում
- Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
- Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
- Չիչխանի օգտակար հատկությունները
- Հղիություն. 1-ին ամիս
- Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
- Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
- Դիմակներ` մազերի համար
- Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
- Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
- Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
- Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
- Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
- Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
- Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
- Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
- Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
- Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
- Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
- ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
- Իրիդիոսքրինինգ
- Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն